Team Elisabeth

Opgehaald: 3% Teamleden: 3 Doel: €4.000

Hallo,
Mijn naam is Elisabeth Kottier en ik ben 22 jaar oud.
2 en een half jaar geleden had ik een druk bestaan. Ik studeerde voltijd pabo, woonde op kamers, danste, ging naar zangles, had rijles, een bijbaantje en investeerde veel tijd in mijn sociale leven. Helaas kwam hier in november 2015 een einde aan. Ik werd heel moe en had last van erge hoofdpijn. Op een zondagnacht werd ik wakker met zo’n extreme hoofdpijn en uitputting in mijn lijf dat het voelde alsof ik een marathon had gerend terwijl ik gewoon in bed lag. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt. De vermoeidheid was zo heftig dat ik niet meer naar school of stage kon gaan. Sinds die nacht ben ik ziek gebleven.

Het eerste jaar ging het met ups en downs. De vermoeidheid ging niet weg maar werd alleen maar erger en na een half jaar kreeg ik er steeds meer klachten bij. Ik kreeg veel misdiagnoses. Zoals: oververmoeidheid, Chronisch Vermoeidheid Syndroom en fibromyalgie. Allemaal verzamelnamen voor een aantal symptomen zonder lichamelijke oorzaak. Doordat ik meer klachten kreeg wist ik dat er meer aan de hand moest zijn en is mijn bloed getest in onder andere Duitsland en Finland. Daardoor kreeg ik in juli 2017 eindelijk de juiste diagnose: de ziekte van Lyme. En mede door de ziekte van Lyme heb ik verschillende andere actieve virussen, bacteriën, infecties en voedselintolleranties. Onder andere Pfeiffer, salmonella en een infectie op m’n luchtwegen.
Inmiddels heb ik last van tal van klachten: Extreme vermoeidheid, pijn in mijn spieren en gewrichten, spieren die spontaan beginnen te beven en trillen, zenuwpijn, hartkloppingen, hoofdpijn, bijholte ontsteking, krachtsverlies en pijn in verschillende organen waaronder m’n nieren. Van bijna al deze symptomen heb ik dagelijks last en van een paar zelfs 24/7. Ook heb ik door de Lyme een extreem lage bloeddruk.

Ik kan geen langere actieve uitstapjes meer aan dan een paar uur. Ik kan dus niet werken of naar school en doe daarom een thuisstudie. De dagen na zo’n uitstapje ben ik soms zo ziek dat alleen al het nemen van een douche een hele opgave is en ik de hele dag in m’n bed of op de bank lig.
Heel af en toe ga ik op zaterdagavond, met een dubbele pijnstiller, nog ergens naartoe. Bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een feestje in de buurt. Maar hier word ik zo ziek van en moet ik zo lang van bijkomen dat ik het er nauwelijks meer voor over heb.

De ziekte van Lyme is heel gevaarlijk. Het kan alles in je lichaam beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan je zenuwstelcel, organen, hersenen, ogen en hart. Over het algemeen word je steeds zieker omdat de borrelia bacterie zich verspreidt en zijn weg door je lijf zoekt om zo veel mogelijk te verwoesten.
Helaas is de reguliere zorg in Nederland voor Chronische Lyme-patienten slecht. Daarom volg ik een alternatieve behandeling. Hier werken ze samen met reguliere artsen en hebben ze lang onderzoek gedaan naar een effectieve behandeling tegen Lyme. Er zijn al veel goede resultaten behaald.
Alleen… deze behandeling kost geld. Veel geld omdat het dus niet vergoed wordt.

Ik wil heeeel graag weer beter worden en zie er zo naar uit om weer te kunnen doen wat ik wil. Gewoon een gezonde meid van 22 zijn. Ik voel me vaak een gevangene van mijn eigen lichaam. Mijn lijf heeft altijd het laatste woord en dat vind ik zo frustrerend. Ik kan opstaan en een redelijke dag hebben waarop ik even de deur uit kan en een paar uur studeer. Maar ik kan ook opstaan en een slechte dag hebben waarop ik bijna niks kan. Het is elke dag weer een ‘verassing’. Dat dit niet te zien is aan de buitenkant maakt het alleen maar lastiger.

Met Lopen voor Lyme gaan een aantal van mijn familie leden en vrienden geld ophalen voor mijn behandeling. Zodat ik hopelijk in de toekomst mijn dromen weer waar kan gaan maken.

Aan iedereen die doneert of alleen al de moeite heeft genomen om dit hele verhaal te lezen: heeel erg bedankt!!

Informatie

Naam van Lyme patiënt:
Elisabeth Kottier
Teamcaptain:
Anne-Kirsten Bijlstra

Social media

Doneren

Steun Team Elisabeth door een loper uit het team te sponsoren.

Steun het team