Team Angelyme

Opgehaald: 3% Teamleden: 4 Doel: €15.000

De groene hyperlinks werken alleen via de computer

De ziekte van Lyme (English here) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Borrelia bacterie. Er zijn 3 stadia, stadium 3 is ‘chronische’ Lyme. Lyme is een multisysteemziekte. Dit houdt in dat het kan leiden tot neurologische (hersenen/zenuwstelsel), cardiologische (hart), dermatologische (huid), endocrinologische (hormonen), reumatologische (spieren/gewrichten), opthalmologische (ogen), pulmonologisch (longen), gastro-enterologische (maag-darmen), psychiatrische en andere problemen aan organen en systemen in het lichaam. Dit zorgt regelmatig voor (mis)diagnoses en een jarenlange zoektocht naar de diagnose en een goede behandeling. Chronische Lyme gaat vaak samen met andere problemen zoals co-infecties (andere bacteriën en virussen) en een niet goed werkend immuunsysteem. Chronische Lyme wordt momenteel niet erkend als ziekte (zie video) waardoor er geen tot weinig onderzoeken, behandelingen, uitkeringen en vergoedingen beschikbaar zijn. Hoe vreselijk Angela het ook vindt, zij heeft zich om de laatste reden (weer) in moeten schrijven voor Lopen voor Lyme.

Angela is een positieve, sterke vrouw van 25 jaar. Haar grootste passie is dansen, wat zij in de toekomst weer hoopt te kunnen doen. Met enorm veel doorzettingsvermogen en wilskracht heeft zij ondanks de ziekte haar diploma gehaald. Tijdens haar afstuderen heeft Angela thuis onderzoek gedaan naar Lyme en jeugdzorg, wat te zien was op TV
Helaas heeft dit er ook voor gezorgd dat Angela te ver over haar grenzen gegaan is, waardoor zij inmiddels fulltime ziek thuis is. Ze geniet van alle kleine dingen in het leven.

Geschiedenis
Angela is in haar 17/18de levensjaar ziek geworden. Het begon met een longontsteking op 17 jarige leeftijd. Vervolgens uitte zich op haar 18de levensjaar de ziekte van pfeiffer. Hierdoor lag ze bijna een jaar in bed en is zij (met ‘goede’ en ‘slechte’ periodes) nooit meer de oude geworden. Het immuunsysteem verzwakte verder toen zij op haar 19de levensjaar de HPV vaccinatie liet zetten. Er volgden in die jaren vele diagnoses, waaronder CVS/ME (chronisch vermoeidheidssyndroom/ Myalgische encefalomyelitis), het prikkelbare darmsyndroom, het syndroom van Tietze, Fibromyalgie etc. Tevens werd zij als ‘behandelmethode’ steeds naar de psycholoog gestuurd. Ze gaat zo langzaam achteruit dat ze het van de ene op de andere dag niet merkt. Door de jaren heen moest zij haar hobby’s, werk en het grootste deel van haar sociale leven opgeven.

Diagnose
5 jaar later (in 2015) weet zij dat ze de (chronische) ziekte van Lyme en verschillende co-infecties heeft. De bacteriën, virussen etc. hebben al jaren hun gang kunnen gaan in haar lichaam, waardoor systemen (zoals het immuunsysteem, zenuwstelsel, hormonen) en organen (o.a. lever, darmen) in haar lichaam aangetast zijn. Eind december 2017 kreeg ze te horen dat ze nog 6 co-infecties extra bij zich draagt.

Leven
Inmiddels is Angela al 8 jaar ziek. De kwaliteit van leven is bij chronische Lyme laag. Angela voelt zich over het algemeen in de zomer (warm/droog) beter dan in de winter (kou/vocht). Iedere dag is ze uitgeput (slaapt veel), heeft ze veel pijn (zoals gewricht- en spierpijn) en veel andere klachten (zoals cognitieve problemen, prikkelovergevoeligheid, misselijkheid en dysautonomie. Hierdoor kan ze doorgaans geen mensen zien, wat zij als sociale vrouw heel erg vindt. In bepaalde periodes komt zij niet buiten of zit zij in een rolstoel (sowieso bij lange afstanden). Bij alles wat zij doet moet ze vaak 1 of 2 weken bijkomen. Van de Lyme-symptomenlijst heeft ze ruim 40 symptomen/klachten (die variëren per dag/periode). Tevens zijn er andere (oorzaak-gevolg) problemen gevonden: zoals vitaminen-mineralen opname/omzettingsstoornissen, POTS, zware metalenvergiftiging, afwijkende bloedwaarden, ondertemperatuur, lekkende darm, voedingsintoleranties etc.

Awareness en leefstijl
Aan de buitenkant is niets te zien aan Angela. Om het beter te kunnen uitleggen aan naasten heeft zij verhalen zoals: Vrijheid, Feest in mijn lichaam en (on)werkelijkheid geschreven. Maar ook artikelen over chronische Lyme en antibiotica, schreef zij.
Angela doet er alles aan om beter te worden. Ze verdiept zich in voeding, gezondheid, leefstijl en voert dit uit in haar leven in de hoop naar verbetering. Daarnaast zet zij zich in voor meer bekendheid voor Lyme. Zo gaf zij voorlichtingen/gastlessen over Lyme, las zij een zelfgeschreven gedicht (te zien vanaf 9.37 minuten) voor tijdens een symposium en organiseerde zij een foto-expositie over Lyme.

Behandeling
Angela is sinds de diagnose onder behandeling voor Lyme en co-infecties. Momenteel is zij onder behandeling bij een ILADS Lyme arts in het buitenland en een Lyme gespecialiseerde therapeut in Nederland. Niets wordt vergoed, waardoor zij ongeveer 10.000-15.000 euro per jaar kwijt is, ook recht op een uitkering heeft zij niet.
Angela wil graag loskomen van de Lyme en haar vrijheid ervaren. De Lyme en co-infecties, beïnvloeden haar leven op alle levensgebieden.

Lopen voor Lyme
Het geld wat verzamelt wordt tijdens lopen voor Lyme gebruikt zij voor de inschrijving van lopen voor Lyme en alles om haar gezondheid te verbeteren: kosten medicatie/supplementen, consulten artsen, (bloed)onderzoeken, gezonde voeding en levensstijl, hulpmiddelen en reiskosten.

Team Angelyme gaat zich hard maken om Angela los te krijgen van de Lyme! Wil jij meehelpen met geld inzamelen en/of (hard)lopen voor Angela? Stuur een berichtje aan de teamcaptain. Doneren kan al vanaf 1 euro. Neem ook een kijkje op de Facebookpagina waar (zelfgemaakte) geschenken verkocht worden en verhalen gedeeld worden!

Namens Angela, bedankt voor alles!

‘ One day I will break out of the cocoon, and fly like a butterfly’- Angela Drenth

Informatie

Naam van Lyme patiënt:
Angela Drenth
Teamcaptain:
Sandra van Es

Social media

Doneren

Steun Team Angelyme door een loper uit het team te sponsoren.

Steun het team