Wat is de ziekte van Lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is de snelst groeiende infectieziekte van Nederland (en Europa). De ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie die kan worden opgelopen na een tekenbeet. De ziekte van Lyme wordt gezien als een multisysteem aandoening die in verschillende fasen kan verlopen.

Jaarlijks lopen gemiddeld 27.000 Nederlanders Lyme op. 10% van hen houdt ernstige en langdurige klachten en ontwikkelt chronische Lyme (Bron: RIVM).

Één van de eerste tekenen van de ziekte van Lyme KAN een rode kring zijn, ook wel een E.M. genoemd. Deze kring komt niet altijd voor er wordt zelfs gezegd dat de rode kring in 60% van gevallen niet voor komt.

Enige tijd na de tekenbeet kunnen griepachtige symptomen verschijnen , zoals hoofdpijn, spier- en zenuwpijn, koorts, en vermoeidheid.  Als vervolgens de Borrelia zich door het lichaam verspreidt kan er een breed scala aan symptomen ontstaan. O.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

De ziekte van Lyme wordt ook wel de grote imitator genoemd aangezien het zich voor kan doen als meer dan 200 andere ziektebeelden. Zoals MS, Alzheimer, ALS, ME en reuma.

Chronische Lyme

Bij een adequate behandeling na het oplopen van de ziekte van Lyme verloopt het herstel vaak gunstig, echter laat de diagnose vaak op zich wachten en is enerzijds al veel schade aangericht en  anderzijds heeft de Borrelia bacterie zich dan genesteld op plaatsen waar antibiotica niet of amper kan komen.

Tevens blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de Borrelia bacterie zelfs tijdens een antibioticakuur kan overleven, door zich niet alleen te ‘verstoppen’ maar ook door van celstructuur te veranderen waardoor het niet eenvoudig gedood kan worden door de antibiotica ook al zit de Borrelia in het bloed. Een lange uitgebreide behandeling is dan nodig.

Daarnaast blijkt uit internationaal onderzoek dat er vaak niet alleen sprake is van de ziekte van Lyme maar ook van meerdere co-infecties (andere bacteriën door de teek overgebracht). De co-infecties kunnen de ziekteverschijnselen van een Lymepatiënt ernstig verergeren en de behandeling moeizamer maken (Bron: Stichting Tekenbeetziekten).

Veel chronische Lyme patiënten zijn 80-100% bedlegerig en ook zijn vele van hen gebonden aan een rolstoel.

Meer informatie over de ziekte van Lyme: