Wat is de ziekte van Lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een multi systeem aandoening, die in verschillende fase kan verlopen. Veroorzaakt door de Borrelia Bacteria is de ziekte van Lyme de snelst groeiende infectieziekte van Europa.

Naar schatting bereikt in Nederland het aantal tekenbeten in 2015 een nieuwe ‘hoogte’punt met een totaal van 1.5 miljoen tekenbeten. Het RIVM schrijft dat 3% van de mensen die gebeten zijn door een teek ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme krijgen. Na een besmetting met de Borrelia bacterie ben je niet immuun.

1 van de eerste tekenen van de ziekte van Lyme KAN een rode kring zijn, ook wel een E.M. genoemd. Deze kring komt niet altijd voor er wordt zelfs gezegd dat de rode kring in 60% van gevallen niet voor komt.

Enige tijd na de tekenbeet kun je griepachtige verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, spier- en zenuwpijn, koorts, en vermoeidheid.  Als vervolgens de Borrelia zich door het lichaam verspreidt kun je last krijgen van allerlei symptomen. O.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

De ziekte van Lyme wordt ook wel de grote imitator genoemd aangezien het zich voor kan doen als meer dan 200 andere ziektebeelden. Zoals MS, Alzheimer, ALS, ME en reuma.

Chronische Lyme

Als je er op tijd bij bent als je de ziekte van Lyme hebt kan je vaak goed herstellen, echter laat de diagnose vaak op zich wachten en is enerzijds al veel schade aangericht en  anderzijds heeft de Borrelia bacterie zich dan genesteld op plaatsen waar antibiotica niet of amper kan komen.

Tevens blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de Borrelia bacterie zelfs tijdens een antibioticakuur kan overleven, door zich niet alleen te ‘verstoppen’ maar ook door van celstructuur te veranderen waardoor het niet eenvoudig gedood kan worden door de antibiotica ook al zit de Borrelia in het bloed. Een lange uitgebreide behandeling is dan nodig.

Veel chronische Lyme patiënten zijn 80-100% bedlegerig en ook zijn vele van hen gebonden aan een rolstoel. Als laatste bemoeilijkt het bestaan van co-infecties een gemakkelijke aanpak van de ziekte van Lyme.

Blogs van chronisch Lyme patiënten: