De ziekte van lyme

Wat is de ziekte van lyme?

Onder andere door de klimaatverandering komen er wereldwijd steeds meer teken. Jaar in jaar uit krijgen ook in Nederland steeds meer mensen een tekenbeet. En steeds meer mensen krijgen dooreen tekenbeet de borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Door er snel bij te zijn genezen de meeste mensen van lyme na een korte antibioticakuur. Maar niet iedereen geneest en lang niet iedereen is er op tijd bij. Een tekenbeet wordt lang niet altijd herkend of mensen merken niet dat ze zijn gebeten door een teek. Lang niet altijd krijgt iemand een rode kring of vlek op de huid na een beet door een besmette teek. Elk jaar leidt de ziekte van Lyme bij duizenden mensen in Nederland tot langdurige – vaak jarenlange – zeer ernstige gezondheidsklachten. De Lymevereniging schat dat in Nederland tienduizenden patiënten met langdurige lyme leven.

Lees meer

Wat doet het Lymefonds met het geld? 

Wat kan het Lymefonds bereiken?
Onze beste schatting: met elke € 500 die we aan voorlichting kunnen besteden, kunnen we minstens één langdurige lymepatiënt voorkomen. Dat scheelt ontzettend veel leed voor die persoon en voor mensen om hem of haar hen. Het zorgt voor minder stress in gezinnen, minder arbeidsverzuim en ga zo maar door.
Waarom is preventie zo belangrijk?
De medische wereld weet nog heel weinig over het hoe en waarom van langdurige klachten bij lymepatiënten, laat staan dat er goede behandelingen zijn. Daarom gaat het Lymefonds in 2022 op verschillende momenten een preventiecampagne houden om tekenbeten en de ziekte van Lyme zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe meer geld we aan preventiecampagnes kunnen besteden, hoe intensiever we dit kunnen aanpakken.
Tijdens de Week van de Teek?
Het Lymefonds gaat natuurlijk een campagne houden tijdens de Week van de Teek vanaf zaterdag 23 april. We gaan dan stad en land in om straatinterviews houden. Of parkinterviews natuurlijk! We stellen vragen als: Weet je wat het gevaarlijkste dier van Nederland is? En: wat weet je van teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme? En hoe je die ziekte kunt voorkomen? Ken je persoonlijk iemand met chronische lyme? We zetten ons in om hiervoor zoveel mogelijk aandacht van regionale en landelijke media te krijgen én we zorgen voor aandacht op social media natuurlijk. 
Wanneer nog meer?
Ook rondom de langste dag van het jaar, 21 juni, willen we heel graag met een originele en intensieve campagne komen. Wat dat is, dat houden we nog even geheim!
Financiert het Lymefonds ook onderzoek?
In de toekomst gaat het Lymefonds ook onderzoek stimuleren naar inzicht in de ziekte en naar betere tests en behandelingen. Je praat dan al snel over minimaal tonnen voor onderzoeken die meerdere jaren duren. Daarom focussen we ons dit jaar op preventiecampagnes. 
Is er ook aandacht voor langdurige lyme?
In onze campagnes zullen we veel aandacht besteden aan de bewustwording dat tienduizenden mensen in Nederland worstelen met langdurige lyme en hoe ernstig die ziekte vaak is. Onze kernboodschap: je kunt maar beter alert zijn op teken en tekenbeten, want langdurige lyme wil je echt niet.
Jouw bijdrage heeft impact!

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen