Veelgestelde Vragen

Wat is de eindstand van de derde editie van Lopen voor Lyme?

Het totale bedrag dat de deelnemers hebben opgehaald is €531.914,-

Geweldig!!!

Alle donaties zijn voor 100% rechtstreeks naar de lymepatiënten gegaan.

Ontzettend veel dank aan alle lopers, donateurs, vrijwilligers en iedereen die zich de afgelopen maanden hebben ingezet voor Lopen voor Lyme.

Op onze Facebook-pagina en ons Instagram-account kan je de video zien van de bekendmaking van de eindstand.

Komt er een vierde editie van Lopen voor Lyme?

Of Lopen voor Lyme terugkomt maken we later dit jaar bekend. Je kan ons volgen op Facebook en of Instagram voor alle updates omtrent een eventuele vierde editie.

-Besluit annulering Lopen voor Lyme op 4 april 2020-

De afgelopen dagen hebben we in nauw contact gestaan met het RIVM, de GGD en het crisisteam van de gemeente Woudenberg omtrent het Coronavirus en Lopen voor Lyme. Op basis van die gesprekken en onze eigen inschatting hebben we besloten om het evenement Lopen voor Lyme op 4 april 2020 geen doorgang te laten vinden. 

De gezondheid en veiligheid van deelnemers en bezoekers staat voorop. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid en hebben na intensief overleg, met pijn in ons hart, deze beslissing genomen.  

We begrijpen dat het annuleren van Lopen voor Lyme een grote teleurstelling is voor de chronische lyme patiënten, lopers, vrijwilligers, bezoekers, sponsoren en iedereen die hierbij betrokken is.

Ons gehele statement vind je hier.

Wat zijn de taken van een team captain?

  • Je zorgt dat jullie team pagina ingevuld is
  • Je houdt de donaties in de gaten en spoort teamleden aan om donateurs te werven
  • Je bent het aanspreekpunt van het team voor de organisatie. Alle vragen uit het team worden door jou gesteld. Dit om te voorkomen dat onze mailbox overloopt
  • Je zorgt dat de informatie pakketten (die per email) naar je gestuurd worden verspreid worden onder je teamleden
  • Je draagt zorg voor een tijdige betaling van de inschrijfkosten voor al jouw teamleden.
  • Op de dag zelf zorg je dat al je teamleden zich inschrijven bij het secretariaat, haal je de goodiebag op voor de Lyme patient waar jullie voor lopen en het allerbelangrijkste is dat je er samen met je team een enorm leuke dag van maakt

Mag ik een stichting voor mijzelf oprichten en daar het geld aan laten doneren?

Nee. Aan Lopen voor Lyme mogen alleen Nederlandse personen met de chronische ziekte van Lyme onder hun eigen naam met een bankrekeningnummer wat op hun naam staat meedoen. Dus ook niet het bankrekeningnummer van een familielid of een stichting.

Onder anderen omdat het wettelijk niet is toegestaan om als iemand in bijstand zit een stichting op te richten en op die manier alsnog het geld naar degene te laten gaan, op wat voor een manier dan ook.

De enige uitzondering die we tijdens deze derde editie maken is de deelname van het Lymefonds aan Lopen voor Lyme.

Mag ik ook een team inschrijven en geld ophalen voor een stichting?

Lopen voor Lyme is er op gericht om geld op te halen voor chronische Lyme patiënten en we willen zoveel mogelijk van hen die kans geven. Naast de teams die lopen voor chronisch Lyme patiënten doet er deze derde editie ook een team mee die geld ophalen voor het Lymefonds. Zij zetten zich in voor de belangen van alle chronisch Lyme patiënten in Nederland. Het Lymefonds (opgericht door de Lymevereniging) gaat op een professionele manier fondsen werven voor het bevorderen van vernieuwende projecten met betrekking tot de ziekte van Lyme en co-infecties, in het bijzonder op het gebied van preventie, diagnose, testen, zorg, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting over de ziekte van Lyme. Je kan dus of lopen voor een team voor een chronisch Lyme patiënt of voor het Lymefonds. Deelname voor andere stichtingen zijn niet mogelijk.

Moet ik als chronisch Lyme patiënt met mijn eigen team meelopen?

Nee. Mocht je in staat zijn wel te kunnen lopen mag dit uiteraard wel en kan je jezelf als loper toevoegen. Maar het is dus geen vereiste.

Moet ik als chronisch Lyme patiënt bij mijn team de hele dag aanwezig zijn?

Nee, je bent niet verplicht zelf aanwezig te zijn. Heb je chronische Lyme en kan je niet heel lang aanwezig zijn ( wat we heel goed begrijpen) dan raden we je aan tegen het einde van de Loop te komen (17u). Dan vindt namelijk de gezamenlijke finish plaats en direct na de finish maken we de eindstand van Lopen voor Lyme 2020 bekend! Ben je helemaal niet in staat om er bij te zijn volg ons dan op Facebook en Instagram waar we 4 april de hele dag  filmpjes en foto’s zullen plaatsen.

Mag een buitenlandse chronisch Lyme patiënt ook mee doen met een team?

Nee, ook tijdens deze editie willen we de mogelijkheden bieden aan Nederlandse chronische Lyme patiënten om geld op te halen. Wellicht in een volgende editie dat we opnieuw hier naar kijken.

Ik krijg een uitkering, mag ik wel gedoneerd geld ontvangen?

Als je een arbeidsongeschiktheid uitkering ontvangt wordt het gedoneerde geld gezien als schenking en niet als inkomen. Je mag dit dus naast je arbeidsongeschiktheid uitkering ontvangen. Let wel: als je in de bijstand zit mag je vermogen niet meer zijn dan 5.000 euro en moet je sowieso elk binnenkomend geld opgeven en wordt dit als inkomen gezien. Zoek dit voorafgaand aan je deelname goed uit. Als je in de schuldsanering zit wordt het gedoneerde geld ook als inkomen gezien. We raden je dan ook af om deel te nemen als je in de bijstand, schuldsanering zit en of schulden hebt.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleed en het advies is niet bindend.

Ik krijg een error als ik een profielfoto of foto van loper toevoeg.

Waarschijnlijk is het foto bestand te groot, hij kan maximaal 2 MB zijn. Verklein de foto van je loper en probeer het opnieuw.

Wijzingen en het toevoegen van lopers werkt het beste via desktop of laptop.

Kan ik de looptijden en foto van mijn loper wijzigen?

Ja dat kan tot zolang de inschrijvingen geopend zijn. Via ‘inloggen’ en dan ‘wijzig profiel’ kom je op je teampagina. Onderaan die pagina staan al je lopers. Je kan daar de looptijden van een loper aanpassen, zijn of haar foto en zijn of haar naam. Let op: als je een loper vervangt voor een andere loper blijft het oude e-mailadres staan, hou daar rekening mee.

Ik wil bij mijn profieltekst een hyperlink neerzetten

Dit is niet mogelijk om zelf te doen. Wel kan de organisatie dit voor je doen! Stuur een mailtje naar info@lopenvoorlyme.nl met de link en welk woord er gelinkt moet worden.

Ik heb 100% van mijn streefbedrag bereikt, wat gebeurt er nu?

Wow! Wat fantastisch! Je team blijft gewoon op de site staan en er kan nog steeds gedoneerd worden, de teller blijft op 100% staan.

Is er verzorging voor de lopers aanwezig?

Er zullen EHBO punten aanwezig zijn. Tevens zijn er rondom het parcours 2 punten waarop lopers gratis water, energierepen en fruit kunnen pakken. Uiteraard is het ook mogelijk om als loper even te rusten bij de teamtafel. Informatie over de teamtafels en alles wat je moet weten over de derde editie van Lopen voor Lyme volgt in je informatiepakket eind maart.

Mogen kinderen in de teams meelopen?

Ja. Je kan kinderen inschrijven als loper in je team, mits ze zelfstandig kunnen lopen. Of het parcours zijn geen wandelwagens e.d. toegestaan.  Als de kinderen onder de 12 jaar zijn dienen ze onder begeleiding van een ander teamlid te lopen. Je dient ze altijd  in te schrijven als aparte (individuele) loper.

Iedereen onder de 18 jaar die mee doet met de loop moet toestemming aan zijn ouders vragen voordat hij zich inschrijft.

Wat moet ik als loper allemaal mee nemen?

Alle teamcaptains ontvangen ongeveer twee weken voor de loop een informatiepakket wat zij zullen verspreiden onder het team. Daar staat alles in wat je moet weten voor de dag.

Zijn honden toegestaan om mee te nemen en/of mee te lopen op 4 april?

Nee honden en/of andere huisdieren zijn niet toegestaan op het Henschotermeer en ook niet op het parcours.

Mag ik spulletjes, eten etc. verkopen tijdens Lopen voor Lyme?

Nee. We vragen je om de weken voor het event alle eventuele sponsoractiviteiten te laten plaats vinden. 4 april zal echt in het teken staan van de loop en het uitvoeren van de wandel- en hardloopuitdagingen waar al het sponsorgeld door jullie voor is binnengehaald.

Moet er altijd iemand lopen van mijn team gedurende de loop?

Nee. Elk teamlid stelt een individuele uitdaging op. Om 17 uur is de gezamenlijke finish. De starttijd van je teamloper wordt dus berekend als volgt:

17 uur (finish) – aantal uur die uitdaging duurt. Als je teamlid twee uur gaat wandelen start hij dus om 15uur. Gaat je teamlid 3 uur hardlopen dan start hij om 14uur etc.

Ik ben geen teamlid, maar mag ik meelopen of fietsen met een loper?

Nee, alleen wandelaars en hardlopers die ingeschreven staan mogen lopen op het parcours. Uiteraard ben je als bezoeker van harte welkom om op 4 april langs te komen! Graag zelfs.

Kan ik langskomen als bezoeker/supporter?

Ja zeker! Graag zelfs! Alle aanmoediging is meer dan welkom.

Mag ik het logo van Lopen voor Lyme gebruiken om sponsoren aan te trekken etc.?

Ja het logo van Lopen voor Lyme is voor alle Lopen voor Lyme gerelateerde sponsoractiviteiten vrij te gebruiken. Vermeld wel altijd eventjes de website van Lopen voor Lyme. De teamcaptain heeft bij zijn of haar inschrijving het logo van Lopen voor Lyme ontvangen.

Waar kan ik als team captain of chronisch Lyme patient zien wie er gedoneerd heeft en hoeveel?

Op jouw privé teampagina (te bereiken via inloggen en dan profiel wijzigen) helemaal onderaan staat je donatie overzicht.

Regelen jullie, als organisatie, sponsoren voor de teams/lopers?

Nee. Wij faciliteren het event, the rest is up to you! Je regelt zelf als team je sponsoren. Uiteraard hebben we wel wat tips op een ritje voor je gezet. Deze tips kan je vinden op de pagina “Hoe werkt het?”. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat niet de Lyme patiënt zelf sponsoren zoekt (mag wel, maar veel Lyme patiënten hebben nauwelijks energie) maar de teamleden dit doen.

Sponsor ik de loper per uur?

Nee. Je sponsort de loper voor zijn gehele uitdaging met 1 bedrag. Het bedrag wat je sponsort is dus eenmalig en maak je voorafgaand aan de loop over.

Hoe gaat het doneren in zijn werk?

Via de teampagina kies je het team wat je wilt sponsoren. Kies vervolgens de loper die je wilt steunen. Je kan dan het bedrag kiezen wat je wilt doneren. Na je donatie bevestigd te hebben verschijnen de betaalgegevens direct in je scherm. Vervolgens boek je het geld- wat je hebt aangegeven te doneren- over.

Is er een maximum wat ik mag doneren?

Een individuele donatie mag niet meer zijn dan 2000 euro, om juridisch nog gezien te worden als belastingvrije schenking. Ook geldt dat bij meerdere donaties van 1 persoon (binnen 1 jaar) deze bij elkaar op dienen te worden geteld en niet meer mogen zijn dan 2000 euro.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Wat gebeurt er met mijn gedoneerde geld?

Dit wordt rechtstreeks overgemaakt naar de chronisch Lyme patiënt waar jij het team van sponsort en of naar het Lymefonds waar jij het team van sponsort. Bij de persoonlijke pagina van de chronische Lyme patiënt kan je zien waar hij of zij het voor gaat gebruiken en dit geldt ook voor Team Lymefonds.

Stichting Lopen voor Lyme houdt geen toezicht op wat daadwerkelijk gedaan wordt met het opgehaalde bedrag door de teams.

Gaat er een deel van mijn donatie naar de stichting?

Nee. 100% van je gedoneerde geld gaat rechtstreeks – je maakt het zelf rechtstreeks over- naar de chronisch Lyme patient wiens loper je sponsort of het Lymefonds wiens loper je sponsort.

De stichting komt dus niet in aanraking met dat geld en ontvangt er ook geen percentage over.

Kan ik anoniem doneren?

Als je anoniem wilt doneren (zodat ook de Lyme patiënt jouw naam niet ziet) kan je bij naam; anoniem invullen. Echter, het geld maak je rechtstreeks over naar de Lyme patiënt. Dus dat stukje is niet anoniem. Het e-mailadres wat je als donateur invoert wordt gebruikt om jou de rekeninggegevens van de Lyme patiënt te sturen en is alleen voor de Stichting en de Lyme patiënt te zien.

Ik kom de verificatie bij het doneren niet door.

Klik voordat je op verificatie drukt eerst het akkoord voor de algemene voorwaarden aan.

Waarom moet ik mijn donatie handmatig overmaken?

100% van de donaties gaat rechtstreeks naar de chronisch Lyme patiënt, vanwege dit unieke aspect is het helaas niet mogelijk om via Ideal te betalen. Elke Lyme patiënt zou dan een contract moeten afsluiten en tevens zou er dan een percentage van de donatie bij de betaalprovider achterblijven. Daarom worden de donaties handmatig door de donateurs overgemaakt.

We danken je voor de extra moeite en het begrip. Het komt heel heel goed terecht!

.

Kan ik een factuur ontvangen van mijn donatie?

Omdat de donaties rechtstreeks naar de chronisch Lyme patiënt gaan kunnen wij als Stichting Lopen voor Lyme u niet voorzien van een factuur omdat het geld niet bij ons terecht komt en wij er niet mee in aanraking komen. De donatiebevestiging die u in uw mailbox ontvangt kunt u gebruiken voor uw boekhouding.

Mijn vraag staat hier niet bij, en nu?

Je kan je vraag stellen door contact op te nemen met: info@lopenvoorlyme.nl. Of vul het contactformulier hier onderaan de pagina in. We doen ons uiterste best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Let op: ben je een loper uit een team? De teamcaptain verzamelt de vragen uit het team en stelt deze aan ons.