Lopen voor Lyme

Hoe kun jij je bijdrage leveren?

Vanwege corona en de kwetsbare gezondheid van veel lymepatiënten is Lopen voor Lyme 2022 geen grootschalig landelijk evenement: elk team organiseert in de eigen regio een sponsorloop voor het eigen team. Hoe kun jij je bijdrage leveren?
  • Sponsor het team van een lymepatiënt: driekwart is voor de lymekosten van die patiënt. Een kwart van de opbrengst is voor preventiecampagnes door het Lymefonds.
  • Sponsor Team Lymefonds: honderd procent van de opbrengst is voor preventiecampagnes.
  • Wandel of ren mee, van een half uur tot vijf uur, met het team van een lymepatiënt of met Team Lymefonds. Je inspanning om te wandelen of hardlopen is op zaterdag 9 april. Je kunt vanaf nu tot eind april sponsoren werven. Elke sponsor telt: van je buurman of tante die een paar euro bijdragen tot bedrijven of oom Dagoberts die honderden of duizenden euro’s geven.
  • Als wandelen of rennen niet lukt of als dat niet jouw ding is of als je 9 april niet kunt, dan kun je als teamlid meedoen. Je kunt meedoen met het team van een lymepatiënt of met Team Lymefonds. Je zet je in om sponsoren te werven voor het team. Een superbelangrijke taak!

De zes meest gestelde vragen

Zal ik meedoen of niet?
Honderden lymepatiënten hebben afgelopen jaren met een eigen team meegedaan aan Lopen voor Lyme en veel teams hebben elk duizenden euro’s bij elkaar gebracht. Het was voor velen heel intensief, maar heeft hen wel de mogelijkheid gegeven om een behandeling te doen of andere lymekosten te betalen. Ook als je te ziek bent om je huis uit te gaan kun je een team voor jou laten meedoen. Je kunt je tot en met maandag 28 februari als team of loper inschrijven!
Krijg ik support?
Absoluut! Op social media delen we regelmatig tips & tricks en kun je vragen stellen: 
www.instagram.com/lopenvoorlyme
www.facebook.com/lopenvoorlyme/
Als teamcaptain sta je er niet alleen voor: Fred Verdult is organisator van Lopen voor Lyme en hij is beschikbaar als buddy (coach) voor jou: er zijn geregeld Zoom-gesprekken om met meerdere teamcaptains ervaringen uit te wisselen en Fred vindt het alleen maar leuk om met jou als teamcaptain bij te praten telefonisch of via Zoom: fred.verdult@lymefonds.nl en 06 14 95 45 79 (door de week van 10.00 tot 17.00 uur).

Ervaringen van teams bij eerdere edities leert dat aandacht in plaatselijke, regionale of landelijke media goed werkt. Zo’n item kun je via social media weer verder delen. Bij de mediatraining via Zoom leer je wat er goed werkt bij het leggen van contact met media en je leert en oefent in het geven van een interview.
Wat verwacht je van je teamleden?
Een team bestaat uit maximaal 20 teamleden. Dit is het maximum, om het organiseren van de sponsorloop goed te doen te houden en om het voor de teamcaptain behapbaar te houden.

Een teamlid kan kiezen: gaat men tijdens Lopen voor Lyme wandelen of hardlopen? Fietsen of skaten of welke andere vorm dan ook is niet mogelijk, dat maakt het te riskant. Om te weerspiegelen dat elke lymepatiënt haar of zijn eigen grenzen heeft, stelt elk teamlid bij Lopen voor Lyme op zaterdag 9 april zijn of haar eigen doel: hoeveel uur gaat men wandelen of hardlopen? Dit kan uiteenlopen van een half uur tot vijf uur. Welk doel is voor jou uitdagend, maar waarschijnlijk net haalbaar?

Het gaat bij Lopen voor Lyme niet alleen om de sportieve inspanning, maar uiteindelijk om sponsorgeld voor je lymekosten bij elkaar te krijgen. Daarom is het de ervaring dat het heel goed werkt om met elk teamlid een sponsordoel af te spreken: hoeveel geld wil hij of zij voor jouw team bij elkaar krijgen? Je kunt ook een voorstel doen aan een teamlid dat je vraagt. Als je bijvoorbeeld tien teamleden op het oog hebt en je wilt € 5.000 bij elkaar krijgen, dan vraag je elk teamlid of hij of zij wil gaan voor € 500. Als je € 20.000 bij elkaar wilt krijgen en je streeft naar 20 lopers, dan vraag je elk teamlid om te gaan voor € 1.000.
Hoe kunnen we sponsoren werven?
Op deze site kun je je team inschrijven. Daarna begint het al! Via www.lopenvoorlyme.nl kunnen mensen geld overmaken voor jouw team:
  • Via de iDeal-knop en voor Vlaamse sponsoren via de Bancontact knop.
  • Via PayPal.
  • Per creditcard: zeker handig als mensen in andere landen je willen sponsoren!
De teams die bij eerdere edities het meeste geld bij elkaar hebben gebracht, hebben tal van acties ondernomen: van statiegeldacties tot whatsapp-verzoeken en bingo-avonden. Na je aanmelding ontvang je als teamcaptain per e-mail het Lopen voor Lyme campagnepakket boordevol tips om sponsoren te werven! 

Het is een aanrader om na Lopen voor Lyme op 9 april nog een paar weken door te gaan met het werven van sponsoren. Vanaf zaterdag 23 april is het namelijk de Week van de Teek. Dan is er altijd aandacht voor tekenbeten en de ziekte van Lyme in de media en het kan goed werken om hierbij aan te haken. Op zondag 1 mei is het Wereld Lyme Dag en dan maken we de totale opbrengst van Lopen voor Lyme bekend. 
Welk team zal ik sponsoren?
Je kunt kiezen of je het team van een specifieke lymepatiënt sponsort: driekwart is voor de lymekosten van die patiënt. Een kwart van de opbrengst is voor preventiecampagnes door het Lymefonds. Of je kunt Team Lymefonds sponsoren. Dan is honderd procent van de opbrengst voor preventiecampagnes.
Waarom dekt de zorgverzekering deze lymekosten niet?
Goeie vraag! De medische wereld weet nog heel weinig over het hoe en waarom van langdurige klachten bij lymepatiënten. Huisartsen en specialisten weten zich vaak geen raad met deze klachten. Vrijwel elke chronische lymepatiënt heeft van de huisarts of specialist gehoord: “Ik kan niks meer voor je betekenen.” Daarom gaan veel patiënten met langdurige lyme zelf op zoek naar een zorgverlener die verder kijkt, en naar een behandeling die voor hen werkt. Ook wijken lymepatienten soms noodgedwongen uit naar het buitenland. 

Veel behandelaren waar mensen met langdurige lyme uiteindelijk tegen eigen betaling terechtkomen, besteden niet alleen aandacht aan de lymebacterie, maar checken ook of iemand last heeft van andere bacteriën of virussen die een teek kan overdragen. Ook blijkt er door deze langdurige infecties vaak een verstoring van het immuunsysteem of verstoring in de hormoonbalans.

Omdat deze behandelingen niet in de richtlijnen staan, dekt de zorgverzekering deze kosten meestal niet. De helft van de mensen met langdurige lyme heeft meer dan € 5.000 voor onderzoeken, consulten en behandelingen zelf moeten betalen. Zeker als je niet meer kunt werken kun je dat natuurlijk niet zomaar ophoesten!

Lopen voor Lyme biedt mensen met langdurige lyme de mogelijkheid om met een team mee te doen aan de sponsorloop. Zo kan men geld voor hun zorg en behandeling bij elkaar te krijgen. De één gebruikt het geld om weer één of twee jaar verder te kunnen met de behandeling. Voor de ander biedt het geld de mogelijkheid voor een behandeling die men anders niet zou kunnen betalen.
Staat jouw vraag er niet tussen?

Bekijk de video van Sharon

Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Lymefonds

Dan ben je elke maand als eerste op de hoogte van updates over Lopen voor Lyme en ander nieuws over tekenbeten, de ziekte van Lyme en het Lymefonds.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen